Vazen en drinkglazen mogen niet in de glasbak: waar gooi je ze weg?
Nederlanders gebruiken gemiddeld 29 kilo glas per persoon per jaar en brengen gemiddeld 21 kilo naar de glasbak. Niet alle soorten glas mag je in de glasbak gooien: drinkglazen, vazen en fotolijstjes horen er bijvoorbeeld niet thuis. Waar laat je die dan als ze kapot zijn?
De glasbak is alleen voor verpakkingsglas
De glasbak is alleen bedoeld voor flessen en potten, ook wel verpakkingsglas genoemd. Als daar andere soorten glas bij komen, wordt het recyclen lastiger. Niet-verpakkingsglas heeft namelijk vaak een andere samenstelling dan verpakkingsglas waardoor omsmelten moeilijker wordt.
Voorbeeld: ovenschalen worden vaak van vuurglas gemaakt en hebben een hoger smeltpunt dan appelmoespotten of wijnflessen. Gooi je zo’n ovenschaal toch in de glasbak? Dan smelt hij niet of slecht tijdens het recyclingproces en ontstaat er nieuw glas van slechte kwaliteit.
In de glasbak mag je dus echt alleen verpakkingsglas gooien. Bijvoorbeeld sapflessen, wijnflessen of appelmoespotten, maar ook medicijnflesjes, parfumflesjes en crème potjes. De deksel mag erop blijven zitten.
Dit glas mag niet in de glasbak
Alle andere glassoorten mogen niet in de glasbak. Dit zijn onder andere:
- Kristalglas. Dit bevat loodoxide en mag daarom niet in de glasbak.
- Vensterglas. Ruiten worden van dit glas gemaakt en het heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Vandaar dat het niet in de glasbak thuis hoort.
- Spiegelglas. Dit is gemaakt van vensterglas met een laagje metaal en mag daarom niet in de glasbak.
- Hittebestendig glas. Dit heeft een andere samenstelling en een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en hoort daarom niet in de glasbak thuis.
- Opaalglas. Dit is wit, niet doorzichtig glas en mag niet in de glasbak omdat het fluor bevat.
Ook aardewerk mag niet in de glasbak. Veel mensen doen dit, maar aardewerk is geen glas en hoort daarom bij het restafval.
Deze glazen producten mogen niet in de glasbak
Deze glassoorten zeggen je misschien niet veel, daarom zetten we voor je op een rij welke glazen producten je niet in de glasbak mag gooien:
- Ovenschalen en andere glazen schalen.
- Drinkglazen. Zij kunnen gemaakt worden van hittebestendig glas (zoals theeglazen), kristalglas of ‘normaal’ glas. Hittebestendig glas en kristalglas mogen niet in de glasbak en omdat het verschil met het blote oog niet te zien is, zijn alle drinkglazen verbannen uit de glasbak.
- Glas van fotolijstjes. Dit kan vensterglas zijn en mag daarom niet in de glasbak.
- Vazen en sierflessen. Zij kunnen van verschillende soorten glas of keramiek gemaakt zijn. Met het blote oog is niet te zien om welke glassoort het gaat en daarom mogen ze niet in de glasbak.
- Lampen.
Waar gooi je deze producten weg?
Het merendeel van deze producten mag je gewoon bij het restafval gooien in plaats van in de glasbak. Dat geldt niet voor spiegelglas en vensterglas (en dus ook fotolijstjes). Die lever je in bij de milieustraat.
Ook lampen worden apart ingezameld: spaarlampen, ledlampen en tl-buizen kun je inleveren bij speciale bakken bij supermarkten. Ledlampen mogen in een bak voor elektrische apparaten. Gloeilampen en halogeenlampen mogen wel bij het restafval.