Heb je een eigen moestuin? Of vind je het belangrijk om met het seizoen mee te eten? Dan zit je nu waarschijnlijk vol in de kolen. Wat is het toch fantastisch dat we midden in de winter, als we er zoveel behoefte aan hebben, zo'n overvloed hebben van groente die bomvol zit met vitaminen en mineralen. Natuurlijk boerenkool, en het iets minder bekende zusje palmkool, groene kool, witte kool, rode kool maar ook die gezellige mini-kooltjes: spruiten. We eten ze natuurlijk volop in de stamppot of als ovenschotel, maar serveer je ze wel eens op de borreltafel? Iets anders dan anders, maar heel erg lekker om eens te proberen. Maak onderstaande recepten voor boerenkoolpesto en knapperige kaasspruitjes voor op je borrelplank van het seizoen. Of eet ze bij lunch of diner, daar misstaan ze ook zeker niet;).
Boerenkoolpesto
Was 2 handen jonge boerenkooltopjes en dep ze goed droog. Meng dit met zo'n 40 gram oude of Parmezaanse kaas en een klein handje noten ( officiele pesto maak je natuurlijk met pijnboompitten, ook lekker, maar ik gebruik meestal een restje van wat ik nog heb liggen. Walnoten werken prima, maar cashewnoten of amandelen zijn ook uitstekende alternatieven. Een goedkoper alternatief zijn zonnebloempitten). Voeg een snufje zout, een teen knoflook, een draaitje peper en een flinke kneep citroensap toe. Houd je van pittig? Een beetje chilivlokken erdoor is ook lekker. Meng dit in een keukenmachine en voeg olijfolie toe tot je een smeuïge pesto krijgt. Serveer de pesto met een stokbroodje, of voor diner, meng het met wat kookvocht van je pasta door je pasta voor een winterse pasta pesto.
Knapperige kaasspruitjes
Verwarm je oven voor op 220"C (kun je gelijk je afbakstokbroodje er bij gooien). Kook je schoongemaakte spruitjes beetgaar. Giet ze af en plet ze met de onderkant van een glas/mok op je snijplank. Leg een bakpapiertje op je bakplaat en leg je geplette spruitjes los van elkaar neer. Besprenkel ze met olijfolie, flink wat peper en een klein beetje zout. Rasp op elk spruitje een beetje kaas en schuif de plaat voor 15-20 minuutjes in de oven. Lekker knapperige kaasspruitjes, die nog een beetje zacht zijn van binnen. Serveer met een lekkere aioli of gewoon zo; ook helemaal lekker!